Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2006


Internetfiltre på bibliotekerne


Nu skal der sættes internetfiltre op på folkebibliotekerne. Det mener Kulturministeren. Og det vil blive besluttet uden offentlig debat - i løbet af få uger.

Med tipsbevillingen for 2006 kommer en pulje på 3 mio kr. som kaldes for "Tilskud til internetformidling". Denne rubrik forklares nærmere således:

Af puljens midler ydes tilskud til medfinansiering af Biblioteksstyrelsens indkøb af licenser i forbindelse med tilbud om internetfilter på folkebiblioteks-pc'ere. Puljen fordeles af Biblioteksstyrelsen.
Initiativet til forslaget kommer fra Kulturministeren. Der foreligger ikke forslag endsige indstillinger om etablering af internetfilter på bibliotekerne fra relevante myndigheder, eksempelvis Biblioteksstyrelsen.

Forslaget behandles uden uddybende indstilling for tiden i Folketingets Finansudvalg. End ikke Kulturudvalget er inddraget i sagsbehandlingen. Og helt uden offentlig debat. Man kunne sikkert forestille sig at bibliotekerne kunne bruge 3 mio kr. til mange andre gode ting.

Hjælper filtre?

Det er flere år siden, der var voldsomme diskussioner om internetfilter på bibliotekerne (læs Søndag Aften Arkiv). Nu kan den diskussion blusse op igen.

I 2001 gennemførte Danmarks Biblioteksskole en undersøgelse af folkebibliotekernes anvendelse af filtre. Dengang anvendte 2% af bibliotekerne filtre, 8% overvejede eller var i gang med at undersøge/ planlægge indførelsen af et filter. Hele 92% planlagde ikke at inføre filtre.Undersøgelsen konkluderede: "Denne lille undersøgelse peger ikke på, at bibliotekerne oplever misbrug som et alvorligt problem, der skal håndteres med filtre."

Generelt er det vurderingen, at internetfiltre giver mange fejl, dels frasorterer sites, der er uproblemtiske, dels er filtrene ikke fuldstændige, så man risikerer fortsat problematisk indhold, måske med falsk tryghed. Dog har der gennem de seneste år været en forbedring af internetfiltre. De måske 20 danske folkebiblioteker, som har filtre, synes at være tilfredse.

Da debatten om filter senest var fremme i 2003, udtalte Bibliotekarforbundet:
"Til nu har intet filter kunnet erstatte den menneskelige kontakt eller indgriben. Tværtimod - filtre fjerner stadig informationer og oplysninger, som intet har med misbrug eller forbryderisk virksomhed at gøre, men er en naturlig del af bibliotekernes oplysnings- og informationsvirksomhed. Så længe det forholder sig sådan, er bibliotekaren en langt bedre garant for at misbrug ikke finder sted."
Holdningen blandt landets bibliotekarer har næppe ændret sig væsentligt siden 2003.

Har regeringen en politik?

Der foreligger ikke konkrete oplysninger til Folketingets Finansudvalg om, hvorledes pengene skal anvendes. Indstillingen fra Kulturministeren siger blot, at det er penge til medfinansiering på folkebibliotekerne. I hvilket omfang Kulturministeriet også vil medfinansiere fremtidige udgifter til opdateringer, support, vedligehold og licenser angives ikke. Det fremgår heller ikke, hvorvidt filtrene skal være på samtlige PCer på det enkelte bibliotek eller blot på eksempelvis børnebibliotekernes PCer.

Man må også forudse interessante diskussioner internt i regeringen. Den konservative udenrigsminister ynder at skose mindre demokratisk sindede lande for anvendelse af internetfiltre. Og for nogle kan regeringens politik også forekomme mystisk, for hvad er det nu lige formålet er? Sandsynligvis at beskytte børn mod upassende indhold på nettet. Og hvad så med de mange børn som bruger skolernes og skolebibliotekernes internetforbindelser. Det er - til forskel fra folkebibliotekernes PC'er - PC'er som næsten udelukkende anvendes af børn og unge. Altså dem man vil beskytte.

Til gengæld kan folkebibliotekerne få en masse bøvl med voksne brugere, der er utilfredse med internetfiltrenes mange fejl.

For det samlede biblioteksvæsen kan man ane en retning: Ny musik: nej tak, vi har karenstid. Debatmøder med de som sladrer om efterretningstjenester: nej tak, kommunalbestyrelser erklærer debattører uønskede. Bøger om kontroversielle emner: nej tak, mere selvcensur. Selvstændig netsøgning: nej tak, verden skal ses gennem filtre.

Kære bibliotekar: Er det muligt at låne et eksemplar af "Fagre nye verden"?

Læs også:
Tipspenge på vej
Fra arkivet:
Virkelighed med eller uden filter (2001)
Uden filter, tak (2001)
Anti-demokratisk filter (2000)
EU med eller uden filter> (2001)
Filter mod filter (1999)
Nettet strammes om det frie ord (1998)
Internetcensur på danske biblioteker (1998)

Søndag Aften 05/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.